Pazartesi, Eylül 9, 2024
Ana SayfaAraba ArızalarıBaskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Araçlarda Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılmaktadır?

Araçların performansını ve kullanım kalitesini etkileyen çok çeşitli parçalar bulunmaktadır. Baskı balata da bunların en başında gelmektedir. Baskı balata aracın motor ve vites kutusu arasında bulunmaktadır.

Debriyaja basılmasıyla beraber motorun gücü baskı balata ile vites kutusuna aktarılır veya hareket kesilmesi beklenmektedir. Bu sebeple manuel araçlarda bulunan en önemli parçalardan biridir.

Motordan gelen gücü diğer parçalar ile birlikte aktaran bu özel parçanın adı baskı balatadır. Araçların uzun süre kullanılması sonucunda baskı balatalar eskimektedir. Bu gibi durumlarda baskı balataların bittiği anlamına gelen bir teşhis yapılmaktadır. Zamanla aşınma olduğunda şanzımanda titreme ve gürültülü çalışma gibi bir takım durumlar ortaya çıkmaktadır.

Debriyaj pedalı yavaş bir şekilde bırakıldığı zaman, aracın motor devri düşmüyor ise; baskı ve balatanın ömrü azalmış anlamına gelmektedir. Yine debriyaj pedalı hafif bir şekilde bırakıldığında aracın stop etmesi de gerekmektedir. Ancak bu hareketin yapılmasına rağmen araçta stop etmiyorsa; baskı ve balatanın bittiğinden söz edilebilmektedir.

Baskı balataların kullanılamaz duruma geldiği araç kullanılırken bile gözlemlenebilmektedir. Bakımları düzgün yapılan araçların genellikle bu tarz bir sorunla karşılaşması mümkün olmamaktadır. Ancak araçta baskı ve balata bitmiş bir durumda ise, acil olarak baskı ve balata değişiminin yapılması gerekmektedir.

Baskı Balata Değişimi

Balata yüksek ısıya dayanıklı bir parçadır. Ancak balatanın yanması olarak adlandırılan bu durum aşırı ısınma sonucu duman çıkmasından kaynaklanmaktadır. Bir diğer taraftan baskı balatası ömrünün de bir sınırı bulunmaktadır. Baskı balatası bittiği zaman kavrama noktası daha yukarı çekilmektedir. Ayrıca kavrama aralığı da kısalmaktadır.

Bunlarla beraber debriyajın ise normal olmayan bir şekilde sertleştiği görülmektedir. Aracın ilk kalkışlarında titreme yaptığı gözlemlenmektedir. Baskı balata bittiğinde motor güç üretir ve devir artar ancak hızlanma olmamaktadır. Özellikle aracın içi dolu olduğu durumlarda hareketin zorlaştığı bilinmektedir. Baskı balataların periyodik aralıklarla araca ve sürücüye bağlı olarak değiştirilmelidir.

Genellikle 30.000 ile 120.000 km arasında baskı balataların değişimi yapılmaktadır. Ancak bu sürecin bir kesinliğinden bahsetmek mümkün değildir. Araç uygunsuz kullanıldığında bu ömür 20.000 km’nin altına inebilmektedir. Çünkü baskı balatanın bitmesi debriyajın da ömrünün kısalmasına neden olmaktadır.

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?
Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Baskı Balata Değişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Baskı balatalar aracın önemli parçalarındandır. Bu sebeple düşük ücretli hizmetler tercih edilmemelidir. Daha önceden kullanılmış ya da tamir olmuş baskı balatalar seçilmemelidir. Araç için orjinal parçalar kullanılmaya özen gösterilmelidir.

Kalitesi düşük olan parçaların araca daha fazla zarar verdiği görülmektedir. İşini bilen profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. Bu sayede en uygun ve düzgün bir şekilde baskı balata değişimi gerçekleştirilmiş olunacaktır.

Aracın Çekiş Gücüne Baskı Balatanın Etkisi Nasıl Olmaktadır?

Baskı balataların ömürleri genellikle sonlara geldiğinde sürüş konforunda birtakım bozulmalarla kendini göstermektedir. Bu nedenle aracın baskı balatasında sorunlar olduğunda fark edilebilmektedir.

Motordan alınan gücü diğer parçalara aktaran baskı balata aracın çekiş gücü için çok önemli bir parça olduğu bilinmektedir. Dolayısı ile baskı balatanın bitmesi aracın çekişini oldukça azaltmaktadır. Diğer etkilerinden bazıları da debriyaj pedalının sertleşmesi, aracın devrinin artmasına rağmen hız kazanmaması ve aracın hareket kapasitesinde düşüşler yaşanabilmesidir.

Otomatik Vitesli Araçlarda Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılmaktadır?

Otomatik vitesli araçlar çok daha farklı şanzımanlara sahip araçlardır. Bundan dolayı çalışma sistemleri de normal araçlardan farklılık gösterebilmektedir. Aynı zamanda otomatik vitesli araçlarda motordan gelen gücün dağıtılması sürücü kullanımı ile de orantılı bir şekilde olabilmektedir. Bu sebepten sürücünün kullanım durumuna göre değişiklik gösteren baskı balata ömürleri bulunabilmektedir.

Baskı Balata Zayıfladığında Neler Olmaktadır?

Baskı balata ömürleri araçların markasına, hasarın boyutuna ve modeline göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Baskı balatanın zayıflaması aracın gücünü düşürmektedir.

Yokuş çıkarken zorlanma, debriyajdan yanık kokusu gelmesi, aracın vitese geçişi sırasındaki zorlanma gibi durumlarda araçta baskı balata sorunu olduğu düşünülüyorsa zaman kaybetmeden bir servis desteği alınması gerekmektedir. Bu sayede araç sürüşü güvenilir olmaya devam edecektir.

Fiyatları öğrenmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.Link

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR