Salı, Ağustos 13, 2024
Ana SayfaAraba ParçalarıAlternatör Nedir?

Alternatör Nedir?

ALTERNATÖR NEDİR?

Otomobillerde yer almakta olan alternatör sistemlerini herhangi bir cihazın şarj aletine benzetmek mümkün olabilmektedir. Alternatör sistemleri genel olarak şarj dinamosu olarak da bilinmektedir. Aracın, kullanıldığı ve seyir halinde olduğu sırada akünün devamlı olarak şarj edilmesini sağlayan bu sistem, akünün bitmesini ve yolda kalma durumlarını engellemektedir. Alternatör isimli sistemi incelediğimizde yapı olarak bir jeneratör mantığına sahip olduğunu görmekteyiz. Motor üzerinden almış olduğu hareket enerjisini kullanan bu sistem, bu enerjiyi aküyü doldurmak için kullanmakta ve otomobilin tüm sistemlerine elektrik enerjisi sağlamaktadır.

Alternatör Nedir?
Alternatör Nedir?

 

Alternatör Nedir?

Alternatör sistemleri, dışarıdan bakıldığı zaman sadece akünün beslendiği yapı olarak görülebilmektedir. Ancak, sistem detaylı olarak incelendiğinde akü, elektrikli marş motorunun aracı çalıştırması için gerekli olan tüm enerjiyi sağlamaktadır. Araba çalıştıktan sonra ise; aracın tüm elektriksel ihtiyaçları ve tüm sistemlere elektrik enerjisinin gönderilmesi tamamen alternatör sistemlerine bağlı olarak gelişmektedir. Arabanın çalışma evresinden sonra, aracın elektrik ihtiyacı olan tüm sistemlere alternatör tarafından elektrik gönderimi sağlanmaktadır.

Araçlarda yer almakta olan alternatör sistemleri, daha önce jeneratör olarak biliniyor olsa da çalışma sistemleri aynı olduğu için bu isim de kullanıldığında sırıtmamaktadır. Alternatör üzerinde yer almakta olan tekerleklere sahip kranklar, motor tarafından alternatör kayışının sağlamış olduğu hareket enerjisi ile elektrik enerjisini üretmek adına tercih edilmektedir. Çalışma şekli olarak; hidroelektrik santrallerinde dönmekte olan sistemlere de benzemektedir.

ALTERNATÖR KAYIŞI NEDİR?

Alternatör isimli sistemde yer alan kayış, v kayışı olarak da bilinmektedir. Motor üzerinde yer almakta olan krank milinin motor dışarısında kalan kasnağından almış olduğu hareket enerjisini, su pompasına, alternatöre ve kompresör sistemine iletmekte olan bu kauçuktan yapılmış parçaya alternatör kayışı ya da v kayışı ismi
verilmektedir. Alternatör kayışının uzunluk ve genişlik ölçüleri her aracın sistemine ve gereksinimine göre de üretilmiş durumdadır. Alternatör kayışı,görevinden ötürü mevcut hareketi hiçbir şekilde enerji kaybı olmadan iletmektedir. Bu nedenle, mevcut alternatör kayışının gerginliği de fazlaca önem arz etmektedir.

ALTERNATÖR DEĞİŞİM MALİYETLERİ

Otomobiller üzerinde yer almakta olan alternatörlerin ömrü ortalama olarak 15 sene olarak bilinmektedir. Alternatör olarak kullanılmakta olan ürünler, uzun ömürlü ve
çabuk bozulmakta olan ürünlerden değildir. Alternatör değişim maliyetleri, alternatör bozulduğu zaman bir takım maliyet kalemlerini çıkartabilmektedir. Ürünün satın alınmasına ilave olarak işçiliğinin de uzun olması nedeniyle; alternatör değişim maliyetleri ortalama olarak 600 Türk Lirası ile 3.000 Türk Lirası arasında değişkenlik göstermektedir.

ALTERNATÖR ARIZA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alternatör sistemi,aracınızın mevcut durumuna ve üretim yılına bağlı olarak bir takım farklı belirtiler verebilmektedir. 2010 yılından sonra üretilmekte olan araçlarda yer
alan gösterge panellerinde alternatör arızasını ifade etmek için bir ışık yer almaktadır. Bu ışık yandığı zaman, aracınızda yer alan alternatör sisteminin arızalı olduğunu anlamanız mümkün olabilmektedir. Genel olarak kırmızı renkli akü işaretinin yanmış olduğu zaman dilimlerinde, alternatör sisteminin arızalı olduğunu bizlere aktarmaktadır. Alternatör sistemleri volt çıkış değerlerini 13 ile 14.5 volt arasında bir değer göstermektedir. Bu çıkışı sabit bir seviyede tutmaya çalışmakta olan bu sistem, aracın tüm elektrik ihtiyacı olan sistemlerini de çalıştırmaktadır. Alternatör sisteminde talep edilen voltaj çıkışı kadar çıkış sağlayamayan alternatör sistemleri, arıza vermektedir.

DİĞER ARIZA BELİRTİLERİ

·    Loş Işıklar
·   Titrek ışıklar
·    Bitik akü
·    Bozuk veya gevşek bağlantılar
·     Eskimiş veya yıpranmış kayışlar
·    Garip Sesler
·     Garip Kokular
·    Yavaş Aksesuarlar

 

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR