Avans Ayarı Nedir? Nasıl Yapılır?
Avans ayarı araçlar için oldukça önemli bir sistem olarak bilinmektedir. Arabalarda bulunmakta olan motorun, aracı hareket ettirmesi için yerine getirilmesi gereken bir takım hareketler bulunmaktadır. Bu hareketlerin sistematik ve düzenli bir şekilde yapılabilmesi için gerekli olan ayarlara ise avans ayarı ismi verilmektedir. Araç içerisinde bulunmakta olan farklı sistemlerle beraber çalışan avans sistemi; buji ve piston gibi ortak çalışma parçalarında aksaklık olduğu durumlarda çalışmamaktadır. Böyle durumlarda da piston değişimleri ya da buji değişimleri yapılabilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Ehliyet Sınavı Motor Soruları 2023
Avans Ayarı Nedir?
Benzin ve hava karışımının tümünün yanması ile motorun en verimli yanma işlemi meydana gelmektedir. Bu verim ölçülerine avans ayarı ismi verilmektedir. Silindir içerisine gönderilmekte olan benzin ve hava karışımı, ilk andan itibaren tükenmemektedir. Silindir içerisine emilmekte olan benzin ve hava karışımının yanması uzun süren bir işlem değildir. Yanma işleminin ideal bir zamanlaması bulunmaktadır. Piston en üst seviyedeyken, ateşleme işlemi yapılırsa; ateşleme bittiği anda silindir aşağı doğru hareket etmeye başlayacaktır. Böyle durumlarda ortalama olarak 10 derecelik bir kayıp oluşmaktadır. Böyle durumlarda yanma işlemi zamanlamasının ideal bir şekilde ayarlanabilmesi için iyi bir avans ayarının yapılması gerekmektedir. En uygun ve en ideal avans ayarı araç üreticilerinin vermiş olduğu tavsiye ve önerilere göre yapılmakta olan avans ayarları olarak bilinmektedir. Araçta bulunmakta olan ateşleme sistemlerinden birisi, buji ayarı ve platin ayarı olarak karşımıza çıkmaktadır. Platin ayarı, motorun ateşleme sisteminde görev yapmakta olan farklı bir ayar türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Avans Ayarı Nasıl Yapılır?
Avans ayarını yapmak aracın yüksek performansında gözle görülür bir artış sağlayacaktır. Avans ayarı, ateşleme sisteminde oldukça büyük bir rol oynamaktadır. Yanma işlemi sırasında motorda yüksek ısı meydana gelebilmektedir. Yanmayla birlikte ortaya çıkmakta olan bu ısı enerjisi, motorda yer alan pistonları aşağıya itmek için kullanılmaktadır. Aracın fazladan güç kazanması ve aracın ilerlemesi de bu sayede gerçekleşmektedir. Bu işlemlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için avans ayarının yapılması gerekmektedir.
Avans Ayarı Bozulursa Ne Olur?
Avans ayarı, motorda yer almakta olan ateşleme sistemi verimliliğiyle doğrudan orantılı olarak bilinmektedir. Ateşleme için gerçekleştirilmekte olan avans ayarında herhangi bir bozukluk yer aldığında, ateşleme zamanında bir takım gecikmeler olabilmektedir. Böyle durumlarda motor içerisinde yüksek dereceli yanmalar görülebilmektedir. Avans ayarının bozulması halinde, motorda yer alan parçaların zarar görmesi mümkün olabilecektir. Böyle bir durum yaşamamak için aracın düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir.
Avans Ayarı Bozulursa Ne Olur?
Araçta yer alan avans ayarının bozulması halinde hava ile yakıt karışımı araçta yer alan buji sistemleri tarafından tam olarak ateşlenememektedir. Böyle durumlarda, aracın çalışmasını etkilemekte olan bir takım sorunlar baş gösterebilmektedir. Avans ayarının bozulması durumunda ortaya çıkan sorunların bir şekilde çözülmesi ve tamamlanması gerekmektedir. Avans ayarının bozulması halinde karşımıza çıkan sorunlar;
- Avans ayarı bozulduğu taktirde yakıt tüketiminde artış görülebilmektedir,
- Yüksek hızlara çıkarken arabanın zorlanması,
- Araç kalkarken ve ivmelenmesinde tork eksikliği,
- Buji, bobin ve türevi ateşleme sistemi parçalarının zarar görmesi,
- Yakıt sistemi parçalarının arızalanması,
- Aracın kalkışı sırasında güç eksikliği,
- Araçta performans kayıpları,
- Benzin ve dizel yakıt pompasında arızalanma durumları,
- Akış metre sisteminin azalması,
- Ateşleme sisteminin iptal olması,
Gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir.