Çarşamba, Aralık 11, 2024

ESP Nedir?

ESP isimli sistem, tek başına çalışamamaktadır. ESP isimli sistem; beraber çalışmış oldukları bileşenler ile beraber otomobillerdeki kapsamlı güvenlik sistemlerinin bir parçası olarak hareket göstermektedir.

ESP Nedir?
ESP Nedir?

ESP Nedir?

ESP, Elektronik Stabilite programı olarak da bilinmektedir. Günümüzde üretilmekte olunan modern araçların birçoğunda yer almakta olan akıllı elektronik sistemlere söylenmekte olunan ESP isimli sistemin temel amaçları; yolda yer alan zorlu şartlardaki hem otomobildekiler hem de trafikteki diğer araçlar için daha yüksek oranda güvenlik sağlanmasını sağlamaktadır.

ESP Nedir?
ESP Nedir?

Araba sürücüleri; gösterge paneli üzerinde yer almakta olan yanan ışık neticesinde ESP sisteminin ne zamana devreye girdiği gün yüzüne çıkabilmektedir. Çevreyolu ve otoyollarda yer alan hareket halindeki araçların ani bir manevra yaparak yoldan çıkma tehlikesi olduğunda, otomobilin güvenli bir şekilde kontrol altında tutulabilmesi için ESP sistemi devreye girmektedir. ESP böyle zamanlarda iki aktif güvenlik sistemi daha tetikleyerek otomobil ESP tarafından kontrol altına alınmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?

ESP isimli sistem böyle zamanlarda iki aktif güvenlik sistemini de tetiklemekte ve aracın kontrol altında tutulmasına destek sağlayabilmektedir. ESP sistemi ABS ve TCS isimli Çekiş Kontrol Sistemini de devreye sokmaktadır.

ESP Nedir?
ESP Nedir?

Yol tutuşunu kaybetme gibi problemler, trafik kazalarının en büyük sebepleri arasında yer almaktadır. uluslararası yapılan araştırmalar, birçok ölümcül trafik kazalarının %40’lık bir bölümünün yol tutuş problemlerinden dolayı ortaya çıktığını söylemektedir. ESP isimli sistem; savrulmayla ilgili olarak kazaların yüzde 80’e kadarını önleyebilmektedir.

ESP araçların savrulmak üzere olduğu zaman dilimlerinde sistem tarafından algılanmakta ve duruma büyük bir hız ile müdahale etmektedir. Sürücülerin müdahalelerini, araçların kontrol altında kalacağı bir takım fiziksel sınırlar içerisinde olmakta ve biçimde düzeltilmektedir. Bir mikro bilgisayar, ESP sensörlerinden gelen sinyalleri sürücünün direksiyona kontrolünü saniyede 25 kere kontrol etmektedir. Sürücüler direksiyona aracın stabilitesini bozacak bir müdahalede bulunduğunda ESP kritik durumu algılamakta ve sürücülerden bağımsız olarak anında manevraları düzeltmektedir.

ESP sistemi aracı tekrardan rayına sokmak adına yönlendirme girdilerini sınırlayarak değil, araçların fren sistemlerini kullanarak da müdahalede bulunmaktadır. Fren müdahaleleriyle otomobillerin çizgisinde kalmalarına yardımcı olmaktadır. ESP aracın fren sistemlerine olduğu gibi tahrik edilen tekerlekleri hızlandırma amacıyla motor tarafına da müdahalede bulunmaktadır. Bu sayede fiziksel sınırlar da gün yüzüne getirilerek araç güvenli bir şekilde yolda tutulmaktadır.

ASR nedir?

ESP Nedir?
ESP Nedir?

ASR Sistemi; çekiş kontrol sistemi adıyla da isimlendirilmektedir. ASR isimli sistem; motorlu arabalarda ABS sistemiyle beraber koordineli çalışmakta olan ikincil bir güvenlik özelliği olarak karşımıza gelmektedir. ASR isimli sistem tekerleklerin çekiş kaybının önüne geçebilmek için tasarlanmış olup; ASR, halk arasında anti patinaj sistemi olarak da ifade edilmektedir. Genel olarak durulan bir konum üzerinden, hızlı kalkış yapıldığı zaman dilimlerinde arabaların patinaja düşmesi hemen her sürücünün başına gelen bir olay olarak bilinmektedir. Bu tür patinaja düşme problemlerini önlemek için tasarlanmış olan ASR sistemleri olumsuz iklim koşullarında ve ıslak, buzlu ya da türevi zeminlerde de devreye girmekte ve araç ile ilgili olarak birçok güvenlik sorununu ortadan kaldırmaktadır.

ASR, arabaların çekiş kontrol sistemi olarak bilinmektedir. Bu sistem sayesinde sürtünmenin düşmüş olduğu zeminlerde ve yol şartlarında arabanın hızlanırken çekiş gücünden maksimum fayda alınması amaçlanmaktadır. Böylece sağlam bir yol tutuşu sunulmakta ve sürücülerin çok daha güvenli bir sürüş yapmaları mümkün olabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri

ASR Nasıl Çalışır?

ASR fren sistemi genel olarak birkaç farklı sistem ile koordineli bir şekilde çalışma göstermektedir. Bunlar arasında yer alan tekerleklere ait hız sensörleri, ABS sisteminin fren sistemi ve elektronik kontrol ünitelerinden oluşmaktadır. Hız sensörleri dönme hızındaki değişken durumları algılayarak araçlara ait dört tekerleğe de çekiş kaybı olup olmadığını ölçebilmektedir. Elektronik kontrol ünitesine aktarılmakta olan çekiş bilgileri ABS sisteminin ne şekilde ve nasıl tepki vermesi gerektiğini hesaplamaktadır.

Eğer araçlarda yer alan herhangi bir tekerleğin diğer tekerleklerden çok daha hızlı döndüğü tespit ederse, tekerleğin hızını düşürmek ve arabanın kaymasını önlemek için o tekerleğe fren pompalama işlemi yapmaktadır. ABS sisteminin desteği ile beraber yapılan bu frenleme operasyonu sırasında patinaj çekmekte olan tekerleklere verilen motor gücü de azaltılmaktadır. Tekerlekler bu işlemler sonrasında ideal çekiş gücüne ulaşmakta ve sistem normal şekilde güvenli sürüş sürecine devam etmektedir.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR