Cuma, Aralık 13, 2024
Ana SayfaAraba BilgiKontrolsüz Kavşak

Kontrolsüz Kavşak

Kontrolsüz Kavşak Levhasının Anlamı Nedir?

Genel anlamda trafik işaretlerinin yer almadığı yolların kesişmiş olduğu alanlara kontrolsüz kavşak denilmektedir. Bu tür alanlarda ise; kontrolsüz kavşak levhası yer almaktadır. Bu tür levhaların yer aldığı yerlerde, eşdüzey kavşak karşınıza çıkabilmektedir.

İlginizi Çekebilir: Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Eşdüzey Kavşak Nedir?

Karayolları üzerinde yer alan yolların birbirine üstünlüğünü belirlemekte olan dur levhası, ana yol levhası, ana yol – tali yol levhası ve yol ver levhası gibi levhaların olmadığı alanlarda yer alan kavşak tiplerine eş düzey kavşak ismi verilmektedir. Eş düzey kavşağın diğer adı ise kontrolsüz kavşak olarak bilinmektedir.

İlginizi Çekebilir: ERP Çarpma Nedir?

Kontrolsüz Kavşak Geçiş Hakları Nelerdir?

  • Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara
  • Tramvayla kesişen yollarda tramvaylara
  • Tramvay yoluyla kesişen yollarda, tramvayın bulunduğu yoldaki araçlara
  • Soldan gelen araçlar, sağındaki araçlara
  • Dönüş yapacak araçlar, düz giden araçlara
  • Motorsuz araçlar, motorlu araçlara

Gibi araçlara ilk geçiş haklarını vermek durumunda bir zorunluluk bulunmaktadır. Kontrolsüz kavşakta geçiş hakları yukarıda yer alan kurallara göre ayarlanmalı ve şekillenmelidir. Yukarıda yer alan kurallara uyulmadığı taktirde bireyler asli kusurlu olabilmektedir.

Kontrollü Kavşak ve Kontrolsüz Kavşak Arasındaki Fark

Kontrolsüz kavşakta yer alan yolun yapısı, sürücünün kavşak üzerindeki amacı ve belirlenen yeni kurallara göre ilk geçiş hakkını belirlemektedir. Kontrollü kavşaklarda ise ilk geçiş hakkı trafik işaret ve levhaları ile belirlenmiş durumdadır. Kontrollü kavşak ve kontrolsüz kavşak arasındaki temel fark bu şekilde açıklanabilmektedir.

Kontrolsüz Kavşak
Kontrolsüz Kavşak

Kontrolsüz Kavşak Trafik Kazası Kusur Oranları Nelerdir?

  • Soldan gelmekte olan arabalar, sağdan gelen araçlara çarptığında %100 kusur oranına,
  • Soldan gelen araca, sağdaki araç çarptığında soldaki %75, sağdaki %25 kusur oranına,

Sahip olabilmektedir. Genel olarak sizlere yapmış olduğunuz kaza sonrasında bu orandan farklı bir oranda kusur verilirse, buna itiraz etmeniz mümkün olabilmektedir. Bu tür kazalarda bireylere verilen kodlar KTK 57/c-2 ya da 57/1-c olarak bilinmektedir. Bu tür kusurlar, asli kusur olarak sayılmaktadır. Buna ilave olarak 57/1c maddesinden de trafik cezası yazılabilmektedir. 2020 senesi itibariyle 132 Türk Lirası idari trafik para cezası uygulaması yapılabilmektedir.

Kontrolsüz Kavşak
Kontrolsüz Kavşak

Standart Trafik Levhası Ölçüleri Nelerdir?

Trafik levhaları karayolları genel müdürlüğü tarafından belirlenmekte olan ölçülere sahip olmak zorundadır. Bu ölçüler dışında yer alan farklı ebatlarda özel levha üretimleri de yapılabilmektedir. Bu ölçüleri incelemek gerekirse de;

  • 60 cm Yuvarlak Trafik Levhası
  • 60 cm Kare Trafik Levhası
  • 90 cm Üçgen Trafik Levhası
  • 75 cm Üçgen Trafik Levhası
  • 75 cm Sekizgen Trafik Levhası
  • 60 cm Sekizgen Trafik Levhası
  • 30 x 100 cm Dikdörtgen Trafik Levhası
  • 50 x 75 cm Dikdörtgen Trafik Levhası

Şeklinde ölçü türlerinin var olduğunu görmek mümkün olabilmektedir.

Kontrolsüz Kavşak
Kontrolsüz Kavşak

Kontrolsüz Kavşak Levhası Kullanımı

Trafik levhaları, yayalara ve sürücülere uymaları gereken başlıca kuralları bir takım ifade ve simgeler ile anlatmaktadır. Bu tür levhaların yeteri kadar sayıda kullanılmaları mutlaka gerekmektedir. Levhalar, kolay görünür bir şekilde yerleştirilmesi gerekmekte ve tercihen omega direk kullanılması da bir takım otoriteler tarafından tavsiye edilmektedir. Trafik kazalarında, kazanın meydana gelmiş olduğu alanda yeterli ve doğru trafik levhalarının olup olmaması da soruşturma konusuna dahil olmaktadır. Bu nedenle trafik levhalarının anlamlarının mutlaka bilinmesi gerekmektedir. Böylece hem yayalar hem de araçlar, trafik kazalarından uzak kalmayı başarabilmektedir.

Kontrolsüz Kavşak Montaj İşlemleri

Trafik levhaları öncelikle omega direklere monte edilmektedir. Bu direkler W şeklinden ötürü omega olarak adlandırılmaktadır. Direğin gövde bölümünde eşit aralıklar ile levha bağlanmasına uygun vida deliklerini içermektedir. Trafik levhalarının mevcut ölçülerine göre bir ya da iki adet omega direk bağlaması yapılmaktadır. Bunun dışında standart yuvarlak galvaniz direkler ya da teleskobik levha direklerine de levha bağlaması işlemi sağlanabilmektedir. Raylı trafik levhaları ise yuvarlak direklere kelepçe sistemleri ile sabitlenmektedir. Böylece trafik levhasının ön bölümünde vida deliği görünmeden estetik bir görüntü oluşmaktadır.

Kontrolsüz Kavşak Levhası (T-21)

İlerleyen bölümde genel geçiş önceliği kuralının aktif olduğu yani sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olması ve hızın düşürülmesi gerektiği bu levha tarafından bizlere aktarılmaktadır. Bu levha, tehlikeli bir işaret olarak bilinmektedir. Kırmızı üçgen içerisinde yer alan siyah simge olarak tasarlanmış durumdadır. Levhanın karanlıkta da kolay bir şekilde fark edilmesi için levhanın reflektif malzemeden üretilmiş olması beklenmektedir.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR