Muayenesiz araç cezası, günümüzde güncel mevzuatlara göre hazırlanmakta olunan muayenenin yapılmamış olması sonrasında bireylere aktarılmakta olan cezalara verilmekte olunan isimdir.
Araç Muayenesi Nedir?
Hazır bir şekilde trafikte bulunmakta olan tüm motorlu araçların yaptırması zorunlu olan kontrollere araç muayenesi ismi verilmektedir. Muayene sayesinde araçların trafikte yer almasının mevzuatlara uygun olup olmadığı ilgili kurum ve uzmanlar tarafından değerlendirilmektedir. Araç muayenesinin amaçları arasında araçta görülen kusurların düzeltilmesi ve trafikte bu şekilde bulunmasını sağlamak olacaktır. Böylece çok daha güvenli bir trafik ortamı gün yüzüne gelmiş olacaktır.
Ülkemizde araç muayene süreçleri TÜVTÜRK isimli kuruluş tarafından işleme alınmaktadır. Fenni muayene olarak da yapılmakta olan bu işlemde ilk olarak aracın ruhsat detayları da detaylı bir şekilde incelenmektedir. Muayene sırasında; arabanın plaka bilgilerine, motor numarasına ve şasi numarasının kontrolü sağlanmaktadır. Muayene sırasında evrak işlerinden sonra; arabanın frenleri, aracın lastikleri, yürüyen aksam sistemlerine, aydınlatmaları, emniyet kemeri, aynaları ve koltukları kontrol edilmektedir. Temel anlamda muayene esnasında araç detaylı bir kontrol aşamasından geçmektedir. Bu kontrol süreçlerinden sonra aracın trafiğe uygun olup olmadığı da detaylı bir şekilde belirlenmektedir. Aracın trafiğe çıkmaya müsait olamıyor olması durumlarında da araç sahibinden belirlenmekte olunan kusurları gidermesi istenmektedir.
İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?
Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?
Sıfır olan araçlar genel olarak ilk 3 sene boyunca muayeneden muaf bir şekilde trafikte yer alabilmektedir. Bu süreden sonra ise araçların muayene yaptırmaları gerekmektedir. Normal binek olarak kullanılan araçlarda, 3.sene sonrasında her 2 senede bir muayene işlemlerinin tekrar edilmesi gerekmektedir. Trafik ekipleri tarafından tespit edilen muayenesiz araçlara cezai işlem uygulaması yapılmaktadır. Ceza sürücüye değil araç sahiplerine kesilmektedir. Muayenesiz olarak araç kullanmakta olan bireylere 2023 yılı verilerine göre 427 Türk Lirası ceza kesilmektedir. Ceza yiyen bireylerin 7 gün içerisinde aracın muayenesini yaptırmaları gerekmektedir. Bu süre içerisinde aracın muayeneye sokulmaması halinde cezada artışlar olmaktadır. Aracın muayeneye götürülmemesi halinde trafik ekipleri tarafından belirlenmesi halinde araç çekici ile muayeneye götürülmektedir. Araç sahibine ise bu aşamada 2023 yılı verilerine göre 888 Türk Lirası ceza kesilmektedir. Muayene sonrasında kusurlu çıkan aracın trafikte kullanılmasının da cezası bulunmaktadır. Araç muayeneden geçmediği halde kullanılması halinde de 888 Türk Lirası ceza ödemesi bulunmaktadır.
Muayenesiz Araç Bağlanır Mı?
İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri
Araç sahiplerinin kafasını karıştırmakta olan bir diğer soru da bu sorudur. Bu soru sürekli olarak sorulmakta olan sorular arasında yer almaktadır. Araç muayenesi yapılmadığı taktirde ilgili ceza tarihinden sonra 7 gün içerisinde aracın muayeneye sokması gerekmektedir. Ceza kesildikten sonraki 7 günlük süre içerisinde aracın tekrar muayene girmesi durumlarında araç çekilmek sureti ile muayeneye götürülmektedir. Muayene girmeyen araçların cezaya rağmen tekrardan muayeneye sokulmaması halinde araç bağlanmaktadır. Bundan dolayı araç sahiplerinin muayenesiz araç kullanmaktan ceza alması halinde, vakit kaybetmeksizin araçların muayeneye istasyonlarına götürülmesi gerekmektedir.
2023 Trafik Cezaları ve Ceza Tutarları Nelerdir?
- Alkollü araç kullanma cezası (ilk yakalanma): 4.064 Türk Lirası
- Alkollü araç kullanma cezası (ikinci yakalanma): 5.096 Türk Lirası
- Alkol testine itiraz etme cezası: 8.551 Türk Lirası
- Aracı plakasız kullanma: 5.154 Türk Lirası
- Çıkma ya da siren kullanmama cezası: 4.064 Türk Lirası
- Drift atma cezası: 20.342 Türk Lirası
- Engelli için ayrılan yere park etme cezası: 873 Türk Lirası
- Ehliyetsiz araç kullanma cezası: 8.190 Türk Lirası
- Emniyet kemeri takmama cezası: 436 Türk Lirası
- Emniyet şeridini ihlal etme cezası: 4.064 Türk Lirası
- Hız sınırını %10-30 oranlarına kadar aşma: 951 Türk Lirası
- Hız sınırını %30-%50’ye kadar aşmak: 1.979 Türk Lirası
- Hız sınırını %50 oranından fazla aşma: 4.064 Türk Lirası
- Kırmızı ışıkta geçme cezası: 951 Türk Lirası
- Muayenesiz araçla trafiğe çıkma: 951 Türk Lirası
- Plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler: 1.671 Türk Lirası
- Seyir halinde cep telefonu kullanma: 951 Türk Lirası
- Sahte plaka kullanma cezası: 20.302 Türk Lirası
- Şerit izleme-değiştirme kurallarına uymama: 642 Türk Lirası
- Takip mesafesine uymama cezası: 436 Türk Lirası
- Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkma cezası: 436 Türk Lirası
- Uyuşturucu madde etkisindeyken araç kullanma cezası: 20.977 Türk Lirası
- Yasak yerde sollama yapma cezası: 951 Türk Lirası
- Yayaya öncelik vermeme cezası: 888 Türk Lirası
- Yetki dışı siren kullanımı cezası: 4.064 Türk Lirası
- Yönetmeliğe aykırı plaka kullanma cezası: 1.671 Türk Lirası