Nöbetçi noterler; hukuksal anlamda güvenli bir alan oluşturmak ve buna bağlı olarak anlaşmazlıkların giderilmesi adına hizmet vermekte olan bir kurum olarak bilinmektedir. Günümüzde birçok farklı açıdan bizlere yardım etmekte olan noter görevlileri, ülkemizdeki tüm şehir ve belirli şartları yerine getirebilmiş olan tüm ilçelerde yer almaktadır. Noterler; hukuksal açıdan geçerli olan belgeleri başvuru yapan bireylere sunmakta olan kurumlardır. Noter kurumlarında birçok farklı iş ve işlem başarılı bir şekilde sağlanabilmektedir. Tüm bu iş ve işlemleri detaylı olarak bu içeriğimizde sizlere aktarıyor olacağız.
İlginizi Çekebilir: Auto Hold Nedir?
Nöbetçi noterler; bir takım belgeleri resmi belgeler haline getirmek üzere görev yapmakta ve çalışma sağlamaktadır. Önemli olan durum; notere giderek bir miktar ücret karşılığında bunlara onay almamızdan geçmektedir. Hem bireyler hem de kurumlar notere giderek işlem yapabilmektedir. Noterler; belirli bir iş alanına ya da kuruma açık olarak hizmet sağlamamaktadır. Noterin; sadece belirli bir iş alanına ya da kuruma açık olarak hizmet verdiğini belirtmemek gerekmektedir. Noter isimli kurumların en birincil görevleri arasında kişi haklarını korumak ile beraber anlaşmazlıkları önlemek gelmektedir.
Noter Ne Demek?
Noter, noterlik görevini yapmakta olan bireylere verilen isim olarak bilinmektedir. Resmi bir kamu hizmeti olarak bilinen noterlik, hukuki güvenliğin sağlanması ve oluşan anlaşmazlıkları önlemek amacıyla işlemleri belgelendirmekte ve yürürlükte olan yasalar ile verilmekte olan görevleri yerine getirmektedir. Asliye ve münferit sulh mahkemelerinin yer aldığı yerlerde, o mahkemelerin yargı çevresindeki noterlik iş ve işlemlerini görmek üzere bir noterlik birimi kurulmaktadır.
Nöbetçi Noter Uygulaması Ne Zaman Başladı?
Nöbetçi noter uygulaması; 6 Nisan 2019 tarihi itibariyle başladı. Nöbetçi noterlik uygulaması, pandemi nedeniyle 1.5 sene aktif olmamasına karşın olarak; 2021 yılında aktif olarak 5 ay boyunca kullanılmış oldu. 5 ay boyunca kullanılmış olmasına rağmen nöbetçi noter uygulaması; fazlaca ilgi görerek bu süre içerisinde toplamda 301.737 adet işlem hacmine ulaşmış oldu. Nöbetçi noterlik uygulaması tarafından sağlanmakta olan en kritik hizmetler genel olarak alım ve satım işlemleri olarak bilinmektedir. 2021 yılı itibariyle güvenli ödeme sistemi sayesinde 2.164.645.000 Türk Lirası değerinde işlem hacmi de bu sistem ile beraber sağlanmış oldu. Nöbetçi noterlik uygulamaları; yurt dışında yer alan konsolosluklarda da aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Geride bırakmış olduğumuz sene içerisinde ise 54.915 adet işlem düzenlenmiş oldu.
İlginizi Çekebilir: Bayan Araba Modelleri
2023 Nöbetçi Noter Çalışma Saatleri
Nöbetçi noterlerin çalışma saatleri hizmet vermiş oldukları yerdeki resmi dairelerin çalışma şartlarına bağlı olarak gelişmektedir. Bankalar, 09:00 itibariyle hizmet vermeye başladıkları için noterler de bu saat itibariyle göreve başlamaktadır. Mesai saati haricinde noterler üzerinden herhangi bir işlem yapılamamaktadır. Nöbetçi noterler 12:00 ile 13:00 arası ya da 12:30 ile 13:30 saatleri arasında öğlen molasını kullanmaktadır.
Noterde Yapılabilecek İşlemler
Hem normal görev yapmakta olan noterlerden hem de nöbetçi noter olarak görev yapmakta olan noterlerden aşağıda yer alan tüm işlemlerinizi başarılı bir şekilde tamamlatmanız mümkün olabilmektedir. Nöbetçi noterlerde yapabileceğiniz işlemler aşağıda listelenmiş durumdadır. Bunlar;
- Evlenme sözleşme işlemleri,
- Gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri,
- Zilyetlik devri sözleşme işlemleri,
- Miras taksimi G. menkul, hibe vaadi sözleşme işlemleri,
- Şirket sözleşme işlemleri,
- İrtifak hakkı vaadi ve ortak mülkün idaresi sözleşme işlemleri,
- Medeni Kanunun 748. maddesine müstenit sükna hakkı sözleşme işlemleri,
- Kaydı hayat ile irat bağlanması sözleşme işlemleri (Borçlar Kanunu 507),
- Ölünceye kadar bakma sözleşme işlemleri, (Borçlar Kanunu 511),
- Mülkiyeti muhafaza kaydı ile satış sözleşme işlemleri,
- Kira sözleşme işlemleri,
- Menkul mallarda hibe sözleşme işlemleri,
- Taksim ve ifraz sözleşme işlemleri,
- Evlat edinme sözleşme işlemleri,
- Temlik işlemleri,
- Taahhütname işlemleri,
- Kefaletname işlemleri,
- Vasiyetname işlemleri,
- Vakıf senedi işlemleri,
- Aile vakfı senedi işlemleri,
- Tanıma senedi işlemleri,
- Muvafakatname işlemleri,
- Sulhname işlemleri,
- Yeddiemin senedi işlemleri,
- Rehin senedi işlemleri,
- Borç senedi işlemleri,
- Fesihname işlemleri,
- İbraname işlemleri,
- Beyanname işlemleri,
- Şahadetname işlemleri,
- Piyango – Kur’a ve toplantı tutanağı işlemleri,
- Emanetleri saklama tutanağı işlemleri,
- İfade tutanağı işlemleri,
- Tespit tutanağı işlemleri,
- Vekaletname işlemleri,
- Defter onaylanması işlemleri,
- Çevirme işlemleri,
- Örnek çıkartma işlemleri,
- İmza sirküleri işlemleri,
- Protesto işleri işlemleri,
- İhbar – ihtarname işleri ve tebliği işlemleri,
- Tescil işlemleri,
- Noterler Tarafından Özel Olarak Yapılabilecek İşlemler
- Tespit işleri işlemleri,
- Emanet işleri işlemleri,
- Vasiyetname ve ölüme bağlı tasarruflarla ilgili işlemler,
- Tebligat işlemleri,