Cumartesi, Ağustos 17, 2024
Ana SayfaAraba ParçalarıRot Başı Nedir?Tamiri Yapılır Mı?

Rot Başı Nedir?Tamiri Yapılır Mı?

 

Aracın ön takım aksamlarından birisi olan rot başı, direksiyon mekanizmasının tekerleğe yön vermede kullandığı parça bütününün son halkası olarak bilinir. Rot kolunun ucuna vidalanarak takılan rot başı, direksiyonda yapılan yönlendirme hareketini kutudan direksiyon rot koluna oradan deve boynuna ve ardından tekerlere iletilmesini sağlayan önemli bir parçadır. Küresel mafsal şeklinde bir uca sahip olan rot başının dizaynının nedeni tekerleğin bulunduğu pozisyonun açısı ne olursa olsun direksiyondan gelen harekete rahatça uygulayabilmesi içindir. Rot kolları ile birlikte tekerleklerin hizada durmasını sağlayan rot başı olmadan araç hareket işlemi yapamaz. Bu nedenle herhangi bir rot başı arızasında vakit kaybetmeden bir ustaya göstermekte fayda vardır.

İlginizi çekebilir—>>>Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar?

Rot Başı Arızası Nasıl Anlaşılır?

Rot başı arızasına anlamanın birden fazla yolu vardır. Her araç arızasında olduğu gibi bu arızada da sorunun kaynağını ustalar bulabilmektedir. Şayet herhangi bir arıza ya da aşınma durumunda rot başının tamamen değiştirilmesi önerilmektedir. Tamiri mümkün olsa dahi hayati bir parça olması nedeniyle rot başı tamiri tavsiye edilmemektedir. Sizde aracınızda aşağıdaki arızalardan herhangi biriyle karşılaştığınızda rot başını kontrol ettirmelisiniz.

1) Direksiyonda Titreme

arıza yaptığında  pek çok belirti gösteren rot başı  arızalarının hemen hemen hepsinde araç direksiyonunda titreme sorunu görünmektedir. Özellikle araç hızlı giderken yaşanan titreme sorunu Rot başının zamanla yıpranarak işlevini tam anlamıyla göstermemesiyle de oluşmaktadır.

2) Araçta Titreme

Tıpkı direksiyon titremede olduğu gibi araç titreme durumunda da rot başı arızası ile karşılaşılabilmektedir. Özellikle rot başı ağır hasarlı araçlarda görülen araç titreme şikayeti sorunun en belirgin özelliklerindendir.

3) Lastiklerde Anormal Aşınma

Rot başı arıza vermeye başladığı ilk andan itibaren araç lastiklerinde aşınma başlar. Lastiklerin dengeli ilerlemesini engellemesi nedeniyle hizalanamayan lastikler çok çabuk yıpranırlar.

4) Araçtan Metal Sesleri Gelmesi

Araç kullanırken bazı durumlarda birbirinden farklı yerlerden metal sesleri gelmektedir. Ancak özellikle araç hız yaptığında ve dönüşlerde metal sesi duyuluyorsa Bunun sebebi rot başı arızası olabilir. Zaman içerisinde aşınan rot başının ucunda bulunan Kauçuk tamamen aşındığında hareket halinde metal parçalar birbirlerine temas ederek rahatsız edici bir ses çıkarmaktadır.

5) Aracın Sendelemesi

Halk arasında sahaya da sola çekme olarak adlandırılan bu durum rot başı arızasında en çok karşılaşılan durumlardan biridir. Hasar alan rot başı aldığı komutu doğru şekilde iletemediğinden araçta sendelemeler görülür.

Rot Başı Nedir?
Rot Başı Nedir?

Rot Başı Ömrü Ne Kadardır?

Uzun ömürlü olarak üretilen rot başının belirli bir kilometre ya da zaman ömrü bulunmamaktadır. Rot başının kullanım ömrünü çevre faktörleri ve aracı kullanım şekli belirlemektedir. Zaman içerisinde ısı farklılıklarından dolayı kırılganlığı Artan rot başının Aşınmasında hava sıcaklığı ve yol durumu da belirleyici kriterlerdendir.

Rot Başı Tamiri Yapılır Mı?

Aracın önemli parçalarından biri olarak kabul edilen rot başının tamiri önerilmemektedir. Özellikle hayati bir önem taşıması nedeniyle herhangi bir arıza durumunda yeni bir rot başı ile değiştirilmesi gerekir gerekmektedir. Ancak bazı durumlarda geçici çözüm olarak arızalı rot başlarının boşluklara alınarak tamir edilebilmektedir. Kalıcı bir çözüm sağlamayan bu yöntem zaman içerisinde yeniden direksiyon mekanizmasının sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyecektir.

Rot Başı Değişimi Nasıl Yapılır?

Her ne kadar bir ustanın yapması önerilse de biraz bilgi birikimi ve temel ekipmanlarla rot başı değişimi yapmak mümkündür. Arızalı rot başını değiştirebilmek için önce rot başına erişim sağlamak gerekir. Bunun için de yapılması gereken ön teker bijon somunlarını gevşetmenin Ardından Aracın ön tarafını kriko yardımı ile kaldırmak olacaktır. Sonrasında rot başı ve rot kolunu bularak sırasıyla yapmanız gerekenler şu şekildedir;

  • Sıkıştırma somununu bir anahtar yardımıyla gevşetin.
  • Rot kolu ucuna erişebilmek için sıkıştırma somununu yukarı doğru hareket ettirin.
  • İnce uçlu pense kullanarak Kamalı pimi dışarı çekin. (Çıkarılan pim tekrar kullanılmamalıdır.)
  • Uygun bir anahtar yardımıyla Kale somununu çıkarın.
  • Rot başının küresel ucunu gerekli ekipmanla direksiyon mafsalından ayırın.
  • Dış bağlantı çubuğu ucunu iç bağlantı çubuğu ucunun milinden bükerek rot milinin yivli ucunu rot kolundan ayırın.
  • Rot kolunun iç bağlantı ucunu sökün.
  • Uygun tork değerini kontrol ederek yeni rot kolunun iç bağlantı ucunu direksiyon dişlisine geçirin. Bu aşamada doğru top değerine çevirdiğinizden emin olmak için tork anahtarı kullanabilirsiniz.
  • Körüğü iç bağlantı çubuğunun üzerine kaydırarak yeni klipsle sabitleyin.
  • Sıkıştırma somununu geri takarak yeni dış rot kolu ucunu rot kolu miline takın.
  • Rot kolunun ucunu Tekerler taşıyıcısına bağlayarak kale somununu sıkın.
  • Eski pimi de değiştirerek sıkıştırma somununu sabitleyin.
  • Tüm bu işlemlerin ardından tekerleği takma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Rot başı fiyatlarını öğrenmek için linke tıklayabilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

ÇOK OKUNANLAR